Kurczak w sosie migdałowym - przepis

Pepitoria to tradycyjny hiszpański sposób przyrządzania dań mięsnych, niestety coraz rzadziej wykorzystywany w tamtejszej gastronomii. Polega on na zagęszczeniu sosu otrzymywanego z mięsa poprzez dodanie do niego żółtek jajek ugotowanych na twardo oraz mielonych migdałów.

Uważa się, że przepis na oryginalną salsę pepitoria pochodzi z kuchni arabskiej. Smak tego sosu jest często wzbogacany poprzez dodanie aromatycznych składników: szafranu, białego wina, czosnku lub gałki muszkatołowej. Sposób przyrządzania "en pepitoria" głównie ma zastosowanie w przypadku dań z drobiu, szczególnie z kury lub kurczaka. Prezentujemy hiszpański przepis na kurczaka w sosie migdałowym (pollo en pepitoria) autorstwa Katarzyny Zając (mirabelkowy.blogspot.com).
Pollo en pepitoria - hiszpański przepis na kurczaka w sosie migdałowym.
Składniki (porcje dla 4 osób):

  • 1 mały kurczak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą)
  • oliwa
  • natka pietruszki


Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
  2. Przyprawić solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
  4. Kawałki mięsa umieścić w garnku z grubym dnem.
  5. Na patelni lekko podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do garnka z mięsem. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, szafran i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Całość przez około 30 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Ugotowane żółtka, mielone migdały i czosnek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Powstałą masę dodać do kurczaka, wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby powstał jednolity sos.
  8. Całość dusić jeszcze przez około 20 minut bez przykrycia, do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. 

Przełożyć porcje kurczaka na talerze i obficie polać pozostałym w garnku sosem.

 

przepis oraz zdjęcia - Katarzyna Zając (mirabelkowy.blogspot.com)