Ekam Essencia 2013 Castell d'Encus

Ekam Essencia 2013 Castell d'Encús - wino hiszpańskie (D.O. Costers del Segre) Wino Ekam Essencia różni się od zwykłego, choć i tak nietuzinkowego Ekam tym, że do jego fermentacji używane są ponoć zainfekowane szarą pleśnią grona odmiany riesling oraz niewielki procent albariño. Jakkolwiek ryzykownie to brzmi, w przypadku Essencji nie oznacza to żadnego defektu. Wrażenia niepowtarzalne. W nosie bardzo dyskretne, w głębi cytrusowych aromatów pojawiają się nuty wapiennej skały oraz nafty. Usta niebywale monolityczne, pełne cytrusowej słodyczy i ożywczego kwasu. Smakowi bez przerwy towarzyszy nuta skalna. Hedonistyczne wino, które nakazuje delektować się sobą bez ingerencji jakiejkolwiek strawy.

Ekam Essencia 2013

Kolor:  Bladożółty, błyszczący, z zielonymi refleksami.

Nos:  Elegancki owoc z kamienną głębią. Aromaty cytrusów, ananasa z delikatnymi nutami nafty miodu i wapiennej skały.

Usta:  Skoncentrowane, z wyraźną słodyczą cutrusowego owocu równoważoną przez dużą kwasowość. Kamienne, bardzo długie, niezbyt dynamiczne ale wciągające.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 42 €

Degustacja wina:  03/2017