Wszystkich Świętych w Hiszpanii

Obchodzenie Dnia Wszystkich Świętych w Hiszpanii jest oczywiście związane z chrześcijańską tradycją tego kraju. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci jego sposób zmienił się tam jednak znacząco. Dodatkowo, w odniesieniu do typowych polskich zwyczajów, okres związany z pamięcią o zmarłych ma w Hiszpanii kilka regionalnych oraz gastronomicznych "smaczków". 

1 listopada czyli Dzień Wszystkich Świętych (hiszp. Día de Todos los Santos lub Todos Santos) jest w Hiszpanii dniem wolnym od pracy. Hiszpanie odwiedzają wówczas cmentarze by pomodlić się za dusze swoich bliskich oraz złożyć kwiaty przy miejscach ich pochówku. Nie ma tam natomiast zwyczaju zapalania zniczy. Niektórzy Hiszpanie odprawiają ten sam rytuał także w Dzień Zaduszny (2 listopada) oraz często w weekend poprzedzający Wszystkich Świętych.    .

Większość hiszpańskich nekropolii różni się mocno od tych, które mamy w Polsce. Na ich terenie przeważają wielkie, zbiorowe grobowce. Na ich kilku piętrach widnieją marmurowe tablice, położone w rzędach, jedna tuż obok drugiej. Każda z takich płyt posiada portretowe zdjęcie zmarłego, wygrawerowane imiona i nazwiska, datę śmierci, ile lat przeżył, epitafium oraz element ozdobny (zwykle krzyż, wizerunek anioła lub Matki Boskiej). W płytę nagrobka wbudowany jest także marmurowy wazon, w którym można zmieścić jedynie bukiet lub donicę z kwiatami. Na hiszpańskich cmentarzach znajdują się także tradycyjne, pojedyncze nagrobki oraz wielkie, rodzinne panteony.

Z Dniem Wszystkich Świętych w Hiszpanii powiązane są niektóre święta obchodzone lokalnie (w niektórych miastach lub gminach) lub regionalnie. Przypadają one głównie na 31 października - wigilię Día de Todos los Santos.

Jak obchodzony jest Dzień Wszystkich Świętych w Hiszpanii - Tosantos (Kadyks)

Najbardziej dziwaczną formę ma święto Tosantos odbywające się w Kadyksie (Andaluzja). W halach miejskich targowisk (Mercado Central i Mercado Virgen del Rosario) wydzielone zostają miejsca, w których tworzy się wyglądające dosyć groteskowo kompozycje. Składają się one z osobliwych kukieł: głowy zwierząt (np. świń, kurczaków, ryb) oraz warzyw poprzebierane są za postacie kojarzące się głównie ze światem polityki, sportu oraz filmu.

Z kolei w Katalonii, w nocy z 31 października na 1 listopada, odbywa się fiesta o nazwie Castanyada (hiszp. Castañada). Dużo wcześniej, bo w ostatnich dniach października, na ulicach Barcelony i większych miast autonomii, pojawiają się sprzedawcy pieczonych na grillu słodkich kasztanów. Według katalońskiej tradycji miały one pomóc wyczekującym podczas wigilii Dnia Wszystkich Świętych wytrwać do rana. Obecnie stanowi to dla Katalończyków okazję do spotkania się w plenerze w gronie znajomych, spacerów oraz doświadczenia tej wyjątkowo klimatycznej, świąteczno-jesiennej atmosfery.

Panellets - katalońskie słodycze na Dzień Wszystkich Świętych W Hiszpanii bardzo dobrze przyjęły się zwyczaje związane z anglosaską tradycją Halloween. Wieczorem można zobaczyć krążące po ulicach miast grupki poprzebieranych w upiorne kostiumy dzieci. Żadnego Hiszpana nie dziwi już obecnie pukanie do drzwi oraz wołanie "truco o trato" (psikus albo cukierek).

Dzień Wszystkich Świętych w Hiszpanii to wyjątkowa okazja do skosztowania specjalnej gastronomii. Oprócz pieczonych kasztanów, w Katalonii jest zwyczaj jedzenia przyrządzanych w ten sam sposób batatów (hiszp. boniatos) oraz słodyczy o nazwie panellets (klasyczne panellets mają owalny kształt, są wypiekane z masy zrobionej z mielonych migdałów, cukru, jajek i skórki cytrynowej oraz obtoczone orzeszkami piniowymi. Katalończycy zwykle popijają je słodkim winem moscatel.

W gastronomi hiszpańskiej, w okolicach Wszystkich Świętych, popularnymi słodyczami są kości świętego (hiszp. huesos de santo - białe, marcepanowe rurki nadziewane masą z żółtka jajek i cukru, których wygląd może się kojarzyć z fragmentem piszczeli). Istnieje także zwyczaj jedzenia przypominających pączki buñuelos de viento (według hiszpańskich przesądów zjedzenie buñuelo skutkuje ocaleniem jednej czyśćcowej duszy).

Zdjęcie z Tosantos: www.CadizTurismo.com