Churros con chocolate - przepis

Hiszpanie, w szczególności mieszkańcy Madrytu, mają gastronomiczny sposób na chłodne dni. Po niezbędną porcję energii udają się najczęściej z samego rana do lokalu zwanego churrería albo barów i restauracji, które mają wywieszoną kartkę z napisem "hay churros".

Delektując się gorącymi churros mają zwyczaj maczać je w gorącej czekoladzie lub kawie, niekiedy nawet w anyżówce. Ponieważ pogoda lubi płatać figle warto się przygotować na szybką i skuteczną poprawę humoru. Zdradzamy więc sekret rewelacyjnego remedium na chłodną aurę - przepis na parzące w dłonie churros con chocolate

Przepis na pyszny deser

Składniki:
  • 200 ml wody
  • skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
  • 6 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu - do posypania gotowych churros

 

Przygotowanie:

 

  1. W garnku umieszczamy wodę z masłem, szczyptą soli i skórkami cytrusowymi. Zagotowujemy.
  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę z cynamonem i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż osiągnie konsystencje puree ziemniaczanego.
  3. Czekamy 10 minut, aż trochę przestygnie, co jakiś czas mieszając masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, mieszając tak długo, aż masa będzie gładka.
  4. Przekładamy gotowe ciasto do rękawa cukierniczego (jeśli nie macie, można użyć grubego woreczka foliowego, w którym odetniecie rożek na szerokość 1,5 cm).
  5. Wyciskamy kawałki o długości ok. 10 cm prosto do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem i podajemy z gorącą czekoladą.
Gorąca czekolada:
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
  • Umieszczamy składniki w rondelku i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, mieszając cały czas do momentu roztopienia czekolady.