Sałatka z serem tetilla i smażonym dorszem

przepis na hiszpańską sałatkę z miękkim serem tetilla i dorszem Sałatka z miękkim, dojrzewającym serem tetilla oraz smażoną rybą to doskonałe danie na letnią aurę. Jest treściwe, a przy tym wciąż lekkie. Przepis został zaczerpnięty z oficjalnej strony rady regulacyjnej Queixo Tetilla, odpowiedzialnej za promocję regionalnego produktu z Galicji. Naszą recepturę zmodyfikowaliśmy zastępując ostroboka (hiszp. jurel) łatwiej dostępnym dorszem. Ser tetilla również można zastąpić innym,  miękkim i lekko dojrzałym serem (sprawdzi się też włoski ser scamorza).
 

Sałatka z dorszem i serem tetilla

Składniki (porcja dla 4 osób):

0,8 kg świeżej polędwicy z dorsza

2 drobno posiekane ząbki czosnku

 2 czerwone lub zielone papryki posiekane w paski

liście ulubionej sałaty np. rzymskiej lub endywii

250 g sera o kremowej fakturze (np. tetilla, scamorza) pokrojonego na małe kawałki

oliwa z oliwek

sól

Wykonanie:

1) Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy przyprawionego solą dorsza razem z czosnkiem (po ok. 3 minuty z każdej strony), odkładamy na talerz.

2) Na tej samej oliwie odrobinę podsmażamy paski papryki.

3) Na talerzach rozkładamy porwane w palcach liście sałaty. Na wierzch sałaty kładziemy kawałki papryki, sera oraz rozdrobnionego w palcach dorsza.

Danie jest już gotowe do podania, wystarczy skropić je oliwą i doprawić solą. Dodatkiem może być chrupiąca bagietka.

Jakie wino podać do sałatki z miękkim serem i dorszem?

Jako dodatek do tej lekko słonej sałatki najlepiej sprawdzą się wina z hiszpańskiej Galicji. Idealne będą posiadające w bukiecie słonawe niuanse białe Ribeiro, albariño z Rías Baixas lub portugalskie vinho verde. Z czerwonych win nadają się do niej wyłącznie lekkie wina, najlepiej z popularnego w Galicji szczepu mencía.