CVNE Barrel Fermented Blanco 2013 Rioja

CVNE Barrel Fermented Blanco 2016 - wino hiszpańskie (DOC Rioja) Wino, które nie jest ani klasyczną białą Rioja, ani też młodym odmianowym viura. Dojrzewało przez 4 miesiące w amerykańskich beczkach. Ten sposób winifikacji jest w Hiszpanii stosowany zwykle w przypadku wytwarzania młodych chardonnay w północnych regionach (tyle, że tam najczęściej używa się francuskiej dębiny). CVNE Barrel Fermented oferuje dużo więcej niż można byłoby się po nim spodziewać.

W nosie intensywne, cytrusowe, lekko podbite nutą dojrzałej brzoskwini. Na podniebieniu dużo bogatsze: soczyste, pełne, z orzeźwiającą kwasowością cytrusowy owoc wzbogacony nutami gruszki, z lekko anyżową końcówką. Oryginalne, bardzo nowoczesne i smaczne.

Dobre jako aperitif. Najlepsze jako dodatek do tłustej ryby, drobiu (pieczony indyk) lub doprawionych owoców morza (np. krewetki w maśle czosnkowym).

CVNE 'Cune' Barrel Fermented Blanco 2016

Kolor:  Bladożółty, błyszczący.

Nos:  Wyrazisty i trwały. Pełen cytrusowych aromatów (mandarynka, limonka) z nutą dojrzałej brzoskwini.

Usta:  Soczyste, z jedwabistą, niemal kremową fakturą. Potoczyste i kwasowe, raczące podniebienie owocami cytrusowymi z gruszkową nutą. Długie, zakończone lekko anyżowym posmakiem.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €

Degustacja wina:  03/2017