Aía 2012 Miquel Oliver

Aía 2012 Miquel Oliver (wino hiszpańskie) Aía to najbardziej osobiste wino Pilar Oliver, właścicielki oraz enolog winiarni Miquel Oliver na Majorce. To odmianowy merlot, który stylem balansuje gdzieś w okolicach klasyki AOC Pomerol, oczywiście z mocnym akcentem śródziemnomorskiego terroir. Dojrzewało przez niespełna rok w baryłkach z pięciu typów dębowego drewna (w tym dąb węgierski i rosyjski). Jest winem soczystym, tęgim i doskonale zrównoważonym. Bukiet bardzo wyraźny, bogaty, utrzymany w owocowo-kwiatowych rejestrach. Bardzo długie, nie pozostawiające obojętnym.

W kuchni najlepsze do treściwych mięs, najlepiej cielęciny, kaczki i dzikiego drobiu. Dobre również w towarzystwie dojrzałych serów i duszonych warzyw.

Aía 2012

Kolor:  Wiśniowo-rubinowy, średnio przejrzysty.

Nos:  Eksplodujące aromatem dojrzałych owoców (śliwka, porzeczka), kwiatowych płatków oraz leśnego poszycia. W tle nuty palonej kawy, tabaki i kamienne.

Usta:  Krągłe, z pełnym ciałem, soczyste. Przepełnione atrakcyjnym smakiem czarnej porzeczki. Taniny przyjemnie wygładzone, duży alkohol (15%) świetnie przykryty. Finisz bardzo długi, lekko mineralny.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 21 €

Degustacja wina:  05/2017