Hiszpańskie sałatki i sosy - przepisy Hiszpańskie sałatki i sosy. Przepisy. Sałatka wiejska Pożywna i jednocześnie lekka sałatka warzywna w Hiszpanii nazywana wiejską (ensalada campera). Idealna, wegetariańska potrawa na lato. W kraju w którym powstał ten przepis stanowi często jedną z alternatyw dla typowych dań obiadowych. Można ją również podawać w mniejszych porcjach jako tapas. Escalivada Escalivada to wyborny przepis na soczystą sałatkę z grillowanych warzyw pochodzący z Katalonii. Niegdyś stanowiła ona popularne wiejskie danie ponieważ bakłażan, pomidor, papryka oraz cebula były jednymi z najpopularniejszych warzyw w katalońskich ogrodach. Jest bardzo zdrowa ze względu na bogactwo witamin i niską zawartość cholesterolu. Papas arrugadas Papas arrugadas lub papas arrugás (hiszp. pomarszczone ziemniaczki) to przepis, a w zasadzie sposób przygotowania ziemniaków charakterystyczny dla kuchni Wysp Kanaryjskich. Ich dopełnieniem jako danie lub tapa są wyśmienite, pikantne sosy: czerwony - mojo rojo znany również jako mojo picón oraz zielony - mojo verde... Sałatka mieszana Poznaj przepis na hiszpańską sałatkę mieszaną. To doskonałe danie wegetariańskie, bardzo pożywne a zarazem lekkie i zdrowe. Na dodatek nie potrzebujesz zbyt wiele czasu by taką sałatkę przyrządzić... Esqueixada Esqueixada to klasyka katalońskiej kuchni. Prostota składników i wykonania a zarazem świeżość oraz zdrowa śródziemnomorska dieta. Podstawą tej apetycznej sałatki jest suszony dorsz, pomidory, papryka, cebula, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz ocet winny. Bon profit! Pipirrana z grillowaną makrelą Pipirrana to orzeźwiająca sałatka z Andaluzji, popularna również w sąsiadującej z nią prowincji Kastylii La Manchy - Albacete oraz Murcji. Na wybrzeżu Atlantyku, w Kadyksie i jego okolicach, sałatkę podaje się jako dodatek do grillowanej makreli. Sałatka z miękkim serem i dorszem Przepis na sałatkę z hiszpańskim serem tetilla oraz smażoną rybą. To doskonałe danie na letnią aurę. Jest treściwe, ale przy tym wciąż lekkie... Sałatka aragońska Aragonia to jeden z najbardziej zielonych regionów Hiszpanii. Nic więc dziwnego, że jednym z tradycyjnych dań kuchni aragońskiej jest zdrowa i pożywna sałatka warzywna nazywana po hiszpańsku ensalada aragonesa... Sałatka z fuetem Fuet, w przeciwieństwie do chorizo, nie ma w hiszpańskiej kuchni wielu zastosowań. Jako jeden ze składników sprawdza się w przygotowaniu sycących sałatek takich jak popularna ensalada de fuet y nueces... Sałatka z boczniakami W kuchni hiszpańskiej boczniaki mają nieco większe zastosowanie niż w polskiej gastronomii. Polecamy przepis na smaczną sałatkę z boczniakami, prażonymi orzechami włoskimi oraz żółtym serem... Salsa verde Salsa verde, czyli delikatny w smaku i aromatyczny zielony sos, to świetny dodatek do pieczonych ryb morskich, ale także białych mięs. Najsłynniejszą hiszpańską potrawą z jego udziałem jest morszczuk po baskijsku czyli merluza en salsa verde (lub a la koxkera).